dinsdag 11 mei 2010

Dagboek





Kijk, daar rent het kleine blonde meisje met een vangnetje in haar handen. Haar blonde lange krullen wapperen achter haar aan. Veel mensen zijn naast de moeder aan de rand van het grasveld komen staan, mee genietend van het plezier van het Katootje. En dan zien we hem allemaal: een bontgekleurde vlinder. Kato komt steeds dichterbij en dan begint iedereen spontaan te klappen als de vlinder in haar netje zit.

Trots laat Katootje de vlinder aan mama en de omstanders zien. Zachtjes lopen mama en Kato hand in hand het veldje op en laten de vlinder weer vrij, het zonlicht tegemoet. Het is een tafereeltje en een gevoel dat we ons allemaal kunnen herinneren of voorstellen.

Het verhaal staat symbool voor het leven zelf en voor het gezegde: pluk de dag. Zie elke dag als waardevol in je leven met de vlinder als symbool. Dagboek schrijven is eigenlijk het vangen van de vlinder of de voorbije dag, die door de uren heen gevuld en gerijpt is, klaar om geplukt te worden. Als een ware schat kan je alweer een dag aan je leven toevoegen en koesteren als een zelfbemachtigde schat, zoals Katootjes vlinder.

Vaak zijn we slechts omstanders, kijken we naar andere mensen die volgens ons veel interessantere dingen meemaken in vergelijking met onszelf, die hebben 's avonds pas wat te schrijven. Ongemerkt kijken we langs onszelf heen en vergeten onze innerlijke schatten te koesteren.

We hebben gevoelens, ideeën, ingevingen, plannen, meningen, talenten, wensen, dromen, werk te doen en zoveel meer als we even enkele ogenblikken de moeite nemen in onszelf op onszelf te letten. Te luisteren en op ons gemak rond te kijken tot....daar die vlinder voorbij komt en je er zelf met je netje achteraan gaat rennen.

De dingen die je doet op een dag vormen slechts het oppervlak van al deze uren, alles wat jij erbij denkt, voelt, geleerd en ervaren hebt maken het een dagboek en geen opsomming zoals in een zakelijk logboek.

Schrijven lucht op, geeft overzicht doordat je je gedachten op een rijtje zet, je krijgt nieuwe inzichten en ontdekt ongekende kanten van jezelf.

Veel mensen vertellen mij, het helemaal niet prettig te vinden alle vervelende en nare dingen van die dag nog eens door te moeten maken als ze opgeschreven worden. Eigenlijk ben je dan weer een logboek begonnen. Er zijn vele leuke manieren om tegen een dagboek aan te kijken:

ONE-LINE-A-DAY-DIARY
Je voorkomt dat je veel tijd kwijt bent of hele lange verhalen schrijft. Denk er eerst over na hoe je de dag in één zin kunt samenvatten en schrijf die op, eventueel aangevuld met nog wat nevenpunten. Je kunt ook de kookwekker op 10 minuten zetten, blijf schrijven ook als je niets weet te schrijven tot de wekker gaat. Het kan je verbazen als je het terug leest.

HAPPY BOOK
Bedenk minstens vijf punten waar je de afgelopen dag blij van geworden bent. Dit kan variëren van een taak op het werk tot het zonlicht op je gezicht of aandacht van je kat. Je ontdekt, dat er werkelijk geen dag voorbij gaat of er zijn leuke dingen gebeurt.
Ik kwam laatst uit het ziekenhuis met een minder leuk bericht en fietste in gedachten terug naar huis. Ondanks alles moest ik onderweg lachen: een kraai had een nog goed gevulde zak chips te pakken die op de stoep lag, at er heerlijk van, sleepte de zak in zijn snavel meters met zich mee en zat trots naast zijn buit.

SUCCES BOOK
Waar kan je de afgelopen dag trots op zijn? Een goed cijfer voor je studie? Het maken van iets creatiefs? Hoe je ondanks tegenslag je werk goed hebt afgerond? Is het je gelukt ondanks dat je ervan uitging het niet te durven? Terug denkend aan de dag geloof je het soms zelf niet hoeveel succesjes je geboekt hebt als je verder kijkt dan de vervelende dingen. Je gaat zo met een heel goed gevoel over jezelf, dat ook nog eens je zelfvetrouwen verhoogd, naar bed.

GEDACHTEN BOEK
Ideeën, plannetjes, wensen, dromen, leuke uitspraken die je hoort of leest of bijzondere ingevingen kunnen ook een uitgangspunt zijn.

NIETS MOET, ALLES MAG EN NOG CREATIEF OOK
Het is jouw boek, niemand leest het en je kan dus schrijven wat je wilt. Daarbij kan je tekenen, plaatjes plakken, treinkaartjes van je dagje shoppen in een andere stad, kassabonnetje van die geweldige rok of je siert je pagina met leuke stickertjes op. Alles mag zolang het jouw zelfexpressie is. Zo maak je werkelijk een uniek document, met een mooi woord een ego-document.

Op internet zijn leuke oefeningen en tips te vinden, google maar eens op dagboek schrijven, dagboek tips of schrijftips zoals http://hobby-en-overige.infonu.nl/diversen/11200-tips-bij-het-schrijven.html

Een leuk klein boekje vind je op:
http://www.actueleonderwerpen.nl/%28iplivzebxrdn1yvtmgnl4d45%29/index.aspx?boek_id=2821
Het komt bij sommigen kinderlijk over, maar ik kan het je aanbevelen, zo komt je wel weer in contact met jezelf.

Een heel handige dagboek boekenlegger met schrijftips kan je gratis aanvragen bij
http://www.shodo.nl/

Wil je meer lezen, oefeningen en achtergrond informatie? De drie boeken die bovenaan staan afgebeeld zijn voor mij heel inspirerend geweest. Soms wat zelfconrontatie, maar die leidt altijd tot heling. En onthoud: een dagboek is geduldig en oordeelt nooit.

Een dagboek kan ook heel humoristisch zijn, omdat je leert lachen om jezelf want: "always look at the bright site of life!" omdat er als je goed kijkt, altijd iets positief te ontdekken is. Jezelf toelachen en de liefdevolle glimlach die al schrijvend om je mond verschijnt is het toppunt van zelfacceptatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten